Over mij

Mijn muzikale weg


Over mij


Leuk dat je dit stukje wilt lezen!


Mijn naam is Mirjam van der Markt, ik ben 46 jaar en ik heb een enorme passie: Pianospelen


Vanaf mijn 10de jaar was het vanzelfsprekend dat ik muziekles zou gaan volgen. Iedere week ging ik naar mijn muziekleraar toe en zo leerde ik noten lezen. De algemene muzikale vorming(AMV) kreeg ik tijdens het volgen van orgelles op deze muziekschool. De combinatie van notenleer, ritmische technieken en akkoordenleer is een completen vorm van muziekles krijgen. Ik leerde dus te spelen met beide handen op 2 klavieren tegelijk en daarbij ook nog het voetenwerk dmv het indrukken met de voet op de bastoon. Thuis hadden wij een orgel staan waarop ik kon oefenen. Gelukkig met mogelijkheid voor een koptelefoon. (iets waar mijn ouders en broer en zus misschien wel blij van werden, zo kan ik me voorstellen)


Naarmate de tijd verstreek ging mijn voorkeur uit naar het willen leren spelen op de piano.

Een indrukwekkend instrument piano vond ik, vanwege de vorm, de klank, het spelen op witte en zwarte gewogen aanslaggevoelige toetsen, er was niets liever dan dat ik dit instrument wilde kunnen spelen. Het idee dat ik, door het volgen van pianolessen mijn gehoor, gevoel en vaardigheden verder kon ontwikkelen was een wellust voor mij. Daarnaast volgde ik tegelijkertijd dwarsfluitles. Ik gaf mijzelf voldoende uitdaging!


Daar was de overgang van orgelles naar pianoles dus een feit en zo was ik gelukkig met de ontwikkeling die ik doormaakte op alle vlakken.

Ondertussen werd ik op mijn 13de toegelaten tot het orkest binnen deze muziekschool en mijn eerste ervaringen in het spelen van een orkest met strijkers en blazers en koorzangers was daar!

Door deze stap naar het orkest te maken kreeg mijn gehoor een boost en werd ik gefascineerd door stemmen en stemgeluiden. Wat was het prachtig om verschillende kleuren zangstemmen met elkaar samen te horen, door elkaar heen, in combinatie of afwisselend met het orkest. Ik had de tijd van mijn leven. 

Nu ik dit verhaal opschrijf zie ik dat deze ontwikkeling doorslaggevend is geweest voor het opzetten van de pianoschool friesland.


 

In mijn tienertijd bleef ik gefocust op piano en zang totdat het volgen van een studie Edelsmeden in Amsterdam niet meer te combineren was met het volgen van mijn pianolessen.

In deze tijd ontmoette ik ook mijn toenmalige partner, ik kreeg 4 kinderen in een korte periode en heb bewust gekozen voor het gezinsleven. De piano was op de achtergrond maar was er wel gelukkig!


Het was zo rond het jaar 2005 toen piano weer begon te kriebelen en ik inspiratie kreeg om kennis te maken met een gospelkoor. Daaraan verbonden was een hele goede en uiterst vriendelijke pianiste. Ik mocht bij haar pianolessen volgen en zo kon ik mijn intrede maken als pianiste bij verschillende popkoren en gospelkoren.

Af en toe werd ik gevraagd om te zingen of om dwarsfluit te spelen. Het luisteren, zingen en spelen van muziek ging mij ontzettend makkelijk af en zo ben ik naast mijn werk een deeltijd-opleiding tot koordirigente gaan volgen in 2012. 


Met het volgen van deze opleiding kreeg ik vaardigheden aangeleerd(tools) en gebruikte deze om koren te dirigeren en om mijn horizon verbreden.

Ondertussen was ik aan het jammen(keys) in het weekend, zat ik in bands als toetseniste en zangeres en dirigeerde en begeleidde ik een kinderkoor. Ik heb opgetreden op feesten, bruiloft en partijen, doopvieringen en rouwmomenten.

Vele ervaringen rijker en met veel plezier zit ik mijn verhaal nu op schrijven en ondertussen zit ik gelukkig te zijn met deze mooie bloeiende pianoschool.